Adidas Puma Hikayesi – Filmi Bile Çıktı!
İki kardeş, iki dünya markası, iki düşman…? kısaca Adi Radi dünya markası iki kardeş biri adidasın Adolf ve Rudolf Dassler. Kısaca Adi ve Rudi. Biri Adidas’ın, diğeriyse Puma’nın kurucusu. Bu iki kardeşin düşmanlığından doğan iki büyük markanın çekişmeli kuruluş hikayesi bakın nasıl. Adidas puma hikayesi izle :
Adidas Puma Arasında ki İlginç Kardeş Hikayesi
NAZİ Partisi, savaşın son yıllarına doğru fabrikaya el koyar. Ve burada askerler için postal üretmeye başlanır. Bu olayın ardından Adolf yani Adi, ekmek parası için Amerika’yla ilişkilerini geliştirir ve müttefiklerle arasını iyi tutmaya başlar. Rudolf ise NAZİ Partisi’nin gizli polis teşkilatı olan Gestapo için çalışır. Rudolf bir ihbar üzerine müttefikler tarafından tutuklanır. Asıl bomba şimdi geliyor. Amerika’nın yayınladığı raporda Rudolf’u ihbar edenin kardeşi Adolf olduğu ortaya çıkar. 2. Dünya Savaşı’nın bitimine yakın araları bozuk bu iki kardeş profesyonelce düşünüp işlerine devam eder. Ama artık ipler bir kere kopmuştur. Savaş bitip işleri iyice toparladıktan sonra ispiyoncu Adolf işe ayrı devam etme kararı alır. Rudolf ise buna karşı çıkar. Küçük bir kasaba içerisinde iki ayakkabı
fabrikasının fazla olacağını söyler. Ama Adolf gözünü karartmıştır. Kararından dönmez. Rudolf’un nasılsa yapamayacağını düşünür. Pes edeceğini düşünür. Adolf Dassler, çalışanların kırkını alıp adı ve soyadının birleşimi olan Adidas’ı kurar. Abisi Rudolf da kalan on üç çalışanı alarak nehrin öbür tarafına gidip aynı kardeşi gibi adı ve soyadının birleşimi olan Ruda’yı kurar. Ama sonradan daha estetik geldiği için Ruda ismini Puma’ya çevirir.
Düello başlar: Adidas – Puma
Bir anlaşma yaparlar. İkisi de, eski isimleri olan Dassler’ı asla ürünlerinde ve şirketlerinde kullanmayacaklardır. Bu iki fabrika, 2. Dünya Savaşı’ndan çıkan Almanya’nın ekonomisine ilaç gibi gelir. Şehirdeki hemen herkes bu iki şirketten birisinde çalışmaya başlar. Ama bütün şehir ister istemez Dassler Kardeşler’in kavgasında taraf tutmak zorunda kalır. Bir fabrikada çalışanlar diğerinin olduğu tarafa geçmemeye, diğerlerinin gittikleri market
ve restoranlara gitmemeye başlar. Rekabet o kadar gülünç boyutlara ulaşır ki iki şirket çalışanları arasında flört ve evlilik de yasaklanır. Adidas tarafındakiler ve Puma tarafındakiler olarak ikiye bölünen şehirde ilkokuldaki çocuklar bile arkadaşlarını ayakkabısına göre seçmeye başlar. Bu şehir, insanların birbirleriyle konuşmadan önce ayakkabılarına bakmalarından dolayı “Eğik Boyunlular Şehri” lakabını alır.
– Bakayım ne giymiş? Hee Puma.
Bizden bizden. Naber abi?
Ülke Genelinde Kutuplaşma
Bu ayrışma ülke genelinde de yayılmaya başlar. Alman futbol tarihinin en büyük futbolcularından birisi olan Lothar Matthäus babası Puma’da çalıştığı için forma sponsoru Adidas olan Bayer Münih’in teklifini reddeder. Formaları Puma tarafından hazırlanan Borussia Mönchengladbach takımı ile sözleşme imzalar. Şirketler arasındaki mücadele hiç bitmez. Özellikle vidalı kramponu ilk kimin yaptığı büyük tartışma konusu olur. İddia’ya göre Adolf 1954 Dünya Kupası’ndan önce buluşunu Alman Futbol Milli Takımına götürür. Vidalı krampon zemine göre ayarlanabildiği için
devrim niteliğinde bir tasarımdır. Bu tasarım sayesinde Alman takımı süpriz bir şekilde dünya şampiyonu olur ve savaş mağduru Almanya halkı moral depolar. Bunu duyan Puma, vidalı kramponları ilk kendisinin yaptığını ve 1954’ten önce bir çok yıldız futbolcunun bunları zaten giydiğini iddia eder. İki kardeş birbirlerine yıllarca davalar açar. Tabi avukatlara da bir dolu para dökerler.
Rudolf’un yani Puma’nın satış ekibi ve ürün teslimatı Adolf’a göre iyiyken Adolf’un teknik bilgisi ve atletlerle arası daha iyidir. Bu da Adolf’u yarışta bir adım öne çıkarır. Adidas, Puma’dan daha iyi bir seviyeye gelir. Kardeşler arasındaki küslük hiç bitmez. Dört yıl arayla Dassler Kardeşler hayatını kaybeder. İkisi de aynı mezarlığın birbirine en uzak, en uç köşelerine defnedilir. Onlar ölür ama ayrılık bu şehirde yıllarca devam eder. Onların hırsı ve azmi, iki dünya devini yaratırken bu şehre de düşmanlığı miras bırakmıştır. Ta ki 62 yıl sonraya kadar. İki markanın da ana merkezi hala bu şehirde.Dünya Barış Günü’nde FİFA, Adidas ve Puma’nın CEO’su ve çalışanlarının yer aldığı futbol maçını düzenler. Ve iki dev marka arasındaki dev küslük bu dünyada böylece biter. Kim bilir, belki de Dassler Kardeşler bu maçı yukardan izleyip barışmışlardır.
Barışmadıysanız da bizim hatırımız için barışın be artık!
Etiketler: Adidas Puma Hikayesi izle Adidas Puma İlginç
0 Yorum